Inleiding

Een in eerste instantie gedacht zoutwater-roodwier werd gevonden in een zoetwateraquarium. Op zich opzienbarend, maar het bleek wel een plaag te zijn. Maar misschien ook interessant voor iemand die een speciaal-aquarium wil inrichten.

Toen Robert het in zijn aquarium ontdekte, was een rondje langs de fora een logische stap. In dit geval was het Jaap die de vraag op Aquaplantexchange stelde. Degenen die het wisten te herkennen, kwamen tot uitspraken als Aaaaaahhhh, nee; go back evil one!. Met andere woorden, men was er niet blij mee. Had men het eenmaal, dan zat het overal, echt overal. Allemaal van die kleine bruine plukjes tussen het Javavaren, en bijna onmogelijk om te verwijderen. Er bleef altijd wel een stukje zitten.

De herkomst lijkt bekend. Het wordt aangetroffen op Mangrove wortels. Aangezien Mangrove wortels worden verkocht als decoratie materiaal voor aquaria, kan het dus langs die weg onze aquaria zijn binnengeslopen. Waarna als er een stukje in een stek van een plant zit, de weg naar andere aquaria is geopend.

Op de website Aquamax staan meer mooie foto’s, van Bernd Kaufmann. Er zijn microscoopopnamen bij en het gaat waarschijnlijk over dezelfde soort.

Spontane groei


Nemalion sp. (helminthoides?)

Wanneer er soms iets spontaan in je aquarium groeit, waarvan het in eerste instantie een raadsel is wat het is en hoe het er in kan zijn gekomen, dan ben je soms blij, maar al te vaak niet.

Toch zijn er genoeg uitzonderingen. Evenals ook er verschillen zijn tussen de verschillende soorten aquaria(nen). Iemand met een biotoop zal groene algen op stenen of hout vaak verwelkomen. Iets dat gewoon bij de natuur hoort. Natuurlijk wel wanneer het allemaal beheersbaar is. Is dat niet het geval dan zal men ingrijpen.


Eumycetozoa,
bron: Aquaforum

Nu is alg "normaal". Maar er zijn ook uitzonderlijke verschijnselen. Rechts een foto van Roodwolwier, ook bekend als Nemalion sp.. Een wier dat wanneer de omstandigheden juist zijn, spontaan op hout (en soms op de wand) groeit. Het wier op de foto was door Robert in zijn aquarium geïntroduceerd (afkomstig van Willem van Wezel). Het heeft het niet gered. Helaas, want dit was namelijk wel gewenst.

Vaak zullen de bijzondere spontane groeisels net zo spontaan (en snel) weer verdwijnen. Roodwolwier is nog wel met moeite te behouden, maar een andere uitzonderlijke verschijning, de slijmzwam (Eumycetozoa) gaat net zo snel weer als deze is gekomen (en anders zijn er altijd weer bestrijdingsmiddelen).

De roodalg die in dit artikel centraal staat, bleek een echt blijvertje.

Plaag in het zoetwateraquarium

Caloglossa lijkt een alg, dat eigenlijk in zout water thuis hoort, maar die toch tot een plaag kan uitgroeien in je zoetwater aquarium! Deze soort is al door verschillende liefhebbers in hun aquarium aangetroffen. Het lijkt wel wat op zware shag. Het is vervelend spul omdat het tussen de voorgrondplantjes gaat zitten, en daar lastig tussen te verwijderen is. De enige bekende remedie is om steeds maar alle zichtbare stukjes zorgvuldig te verwijderen, totdat het uiteindelijk het onderspit delft. Echt een kwestie van wie de langste adem heeft, het wier of de aquariaan.

Voor de één een plaag voor de ander een zegen

Grappig is dan de wetenschap dat in Polen dit wier als plant verkocht wordt. En in Australië wordt het aangeduid als rood levermos. De foto's bij dit pleidooi op AquariumLife spreken voor zich. De naamsaanduiding is meer specifiek: Caloglossa cf. beccarii "Red Liverwart".

 

Smaak is altijd een twistpunt. Echter er zijn collega aquarianen die overal mogelijkheden in zien. En alle gevolgen voor lief nemen. En dat is feitelijk niet ongewoon. Riccia fluitans wordt ook al heel lang gehanteerd, en dat kan ook overal opdoemen...