Help!

Bij een keuring staan de aquaria van deelnemers er altijd keurig bij. Alsof het geen moeite kost om een aquarium te onderhouden. De praktijk wijst anders uit. Marktplaats blijkt dan opeens een hard medium te zijn. Tweedehands aquaria raakt men aan de straatstenen niet kwijt, tenzij met een groot geldelijk verlies.

Op de vereniging bespreken we op verenigingsavonden geregeld aquaria van leden die het maar niet voor elkaar krijgen. Op dit gedeelte van de site staan die hulpvragen centraal. Wat was volgens de leden de (of een) oplossing? Wat was het antwoord op de vragen?

Inleiding

De heer De Keizer melde zich in november aan als nieuw lid. Trots als een pauw op zijn aquarium. Hij was eerst begonnen met een bakje van 50cm. Maar toen hij door Gouda reed, zag hij een aquarium worden weggegooid. Hij mocht het zonder meer meenemen. Reden? Het aquarium was lek. Maar de heer De Keizer is handig en dus heeft hij de bodem eruit gesneden en deze opnieuw gekit. Daarna was het weer waterdicht. Een lichtkap zat er niet bij, dus heeft hij deze ook zelfgemaakt. En toen ging hij vissen kopen. Hij bleek een liefhebber.

Het aquarium kent problemen. Problemen die te voorkomen waren geweest. Het is namelijk een schoolvoorbeeld van een verkeerd opgestart aquarium.

Toen de welkomstcommissie de eerste maal dit aquarium onder ogen kreeg, schrokken ze. Do not try this at home, was de eerste reactie. Een compleet overbevolkt aquarium, waarbij nooit water werd ververst. Want oud water is goud water, was de idee. En als visliefhebber is het lastig keuzen te maken. Alle vissen zijn mooi, en die moeten er dus ook in. Een voorzichtige schatting bedroeg 17 soorten van gemiddeld een school van 5.

Uiteindelijk zijn er vissen uitgegaan. Naar zijn dochter. De film hieronder laat zien hoe het aquarium er nu bijstaat.

Gegevens

Afmeting 1.00 x 0.30 x 0.40 (h)
Verlichting Twee buizen, geel en paars
Verlichtingsduur 11 uur (om en om)
Filtratie Intern filter
pH ochtend (07:00) ?
pH avond (17:00) ?
KH ?
CO2 Geen toevoeging
GH ?
Geleidbaarheid ?
NO2 ?
NO3 ?
PO4 ?
Plantenvoeding Geen.

Fauna Flora
  • Te veel om op te noemen.
  • Anubias sp.
  • Cabomba sp.
  • Vallisneria spiralis
  • Waterpest

De adviesvraag

De vraag was, hoe kan ik iets mooiers maken van dit aquarium. De planten groeien niet goed, en al die vieze zwarte pluis op het grind en planten, daar wil ik vanaf.

Een duidelijke vraag. De antwoorden borrelden snel op bij de leden. Wel met de nodige omzichtigheid, want je moet wel plezier in de hobby houden.

Duidelijk was dat het visbestand nog steeds aangepast moet worden. Er zijn er te veel, en de combinatie is niet goed. Voor het zicht is de oude regel van de NBAT natuurlijk nog steeds van kracht. Een school op de bodem, één in het midden en één boven. En misschien een blikvanger erbij. Bij 40 cm hoogte is de keuze beperkt. Toch is dat visbestand voor later. Eerst werden de pijlen gericht op de prangende vraag. Stapsgewijs zal dit aquarium verbeterd moeten worden.

De eerste (later volgen er meer) adviezen waren als volgt:

Veel vissen, betekent veel voeren. Een filter zoals in dit aquarium zal alleen mechanisch reinigen. Er blijven dan ook veel voedingstoffen in het water. Dit in combinatie met het niet verversen van water heeft de alg vaste voet in het aquarium gegeven. Met geduld is dit wel te verhelpen, maar dan moet er eerst iets aan de planten worden gedaan:
  • Cabomba kan weg. Dat is niet meer te redden.
  • Hier en daar is de waterpest met potje en al in het aquarium gezet. Dus ook met de steenwol. Dat bevat veel voedingstoffen. Dat komt niet ten goede aan de waterkwaliteit. Die moeten eruit.
  • Haal alle bealgde bladeren weg. Rigoreus. De nieuwe bladeren van de Anubias zijn mooi. Die blijven.
  • Introduceer snelgroeiers als Hoornblad en Belgisch groen. Deze planten kunnen tegen een stootje en zullen voeding wegnemen. (Deze planten worden door onze leden aan de heer De Keizer gegeven).
  • De Vallisneria kan blijven. Die zal zich wel herstellen.
  • Uiteindelijk zal het plantenbestand naar een beter ogend geheel gebracht kunnen worden. Dat is voor later.
Haal al het bealgde grind weg met een hevel. Hergebruik dit niet. De algen zitten daar zo vast op, dat wassen niet helpt. Vervang dat grind met grind van 2-3 mm.
Het binnenfilter heeft alleen een mechanische werking. Dus zweefvuil wordt daarmee verwijderd. Wacht niet te lang met schoonmaken. Doe het met elke waterverversing. Het geeft niet dat de spons/blauwe mat compleet wordt schoongespoeld omdat de bodem in dit aquarium de belangrijkste toeleverancier van bacteriën is. De kool mag worden weggegooid en vervangen door blauwe mat.
De lampen gaan nu om en om aan. Op zich zou het geen probleem mogen geven om beide tegelijk aan te hebben. Waarbij de gele lamp om een uur of 18:00 uitgaat en de blauwe blijft branden.
De Crossocheilus siamensis, ook wel Epalzeorhynchus siamensis, staat bekend als de koning onder de algeneters. Maar deze wordt wel 15 cm. Toch zou een jonge vis voor een snelle opruimactie ingezet kunnen worden, waarna de vis elders binnen de vereniging gehuisvest kan worden.
Het blijft altijd de vraag of een aquariaan een vis tijdelijk wil hebben. De één vind dit ethisch niet te verantwoorden de ander wel. Bedenk wel dat er een aantal vissen zijn die sterk op de Crossocheilus siamensis lijken. En die eten geen alg. Op het Aquaforum staat een duidelijk artikel met alle minimieme verschillen.

Echter het belangrijkste advies blijft, hebt geduld. Over twee tot drie maanden kunnen we verder kijken. Ga eerst op zoek naar rust, reinheid en regelmaat. Wanneer er verbetering in komt, zullen stappen gemaakt moeten worden met betrekking tot het visbestand, de planten en plantenvoeding.

Nog enige foto's

Vaak hoor je dat een visbestand niet kan. En dat is dan vaak bewezen door ervaren aquarianen die een goed milieu schepten voor vissen. Een aantal combinaties kan dus gewoon niet. Totdat je met de neus op onwaarschijnlijke feiten wordt gedrukt. Kan niet, wordt dan, het is niet optimaal. In dit aquarium is een visbestand aanwezig, dat niet optimaal is. Maar er zijn wel mooie plaatjes van te schieten.


Zwarte tetra

Colisa lalia en Barbus pentazone

Colisa

Barbus pentazone

Nannostomus beckfordi of Potloodvisje

Colisa lalia

Betta man

Corydoras aeneus

Rasbora heteromorpha of Kegelvlekbarbeel

Barbus titteya

Betta vrouw