Zoals we bij de schouw konden zien zijn er veel leden die één of meerdere Ancistrussen in hun aquarium hebben. We hebben hem in vele maten en uitvoeringen mogen aanschouwen.
Zo troffen we bij Sander een prachtige albino Ancistrus aan en bij Raymond nog een jong exemplaar. Maar die gigantische exemplaren (+18cm) bij Robert Koelman spannen toch wel de kroon.

Naast verschil in formaat zijn er ook heel veel verschillende soorten, waarvan er eigenlijk maar één is die we vaak in de handel aantreffen en dat is de Ancistrus dolichopterus. Deze wordt ook wel de borstelneus of antennemeerval of blauwe schildersmeerval genoemd.

Robert heeft die enorme Ancistrussen die in zijn aquaria zwemmen de naam Ancistrus sp. gegeven daar hij niet helemaal zeker is of het hier wel gaat om de Ancistrus dolichopterus, omdat er eigenlijk nog steeds geen duidelijkheid is bij dit soort. Maar als we de omschrijving lezen die bij de Ancistrus dolichopterus hoort, dan lijken die twee monsters hier toch wel veel op.

De Ancistrus behoort tot de familie Loricariidae en komt uit Zuid Amerika, Guyanalanden en de omgeving hiervan.
Het mooist is en blijft natuurlijk de wildvang maar deze zijn een stuk prijziger dan de gekweekte vorm, die we dan ook meer aantreffen in de aquaria.

De Ancistrus dolichopterus is in 1854 door Kner beschreven en behoort tot de orde van meervalachtigen. Hij voelt zich het meest thuis in een goed beplant aquarium, zoals bijvoorbeeld die van Robert, met als bodem zand of mooi afgerond grind. De meervallen, waar de Ancistrus onder valt, houden niet van fel licht dus dient er voldoende schaduwplekken gecreëerd te worden door bijvoorbeeld oppervlakte planten. De Ancistrus is een vredelievend dier die vaak overdag verscholen zit en pas tegen de avondschemering actief gaat worden.


De prachtige albino Ancistrus van Sander voelt zich goed thuis in zijn aquarium dankzij zijn schuilmogelijkheid

Hij houdt van ruimte, dus hoe groter het aquarium, hoe beter hij zich voelt en als er dan als decoratie ook nog kienhout in de bak zit, kan hij zijn geluk niet op.

De Ancistrus kan in paartjes gehouden worden, waarbij rekening gehouden moet worden dat het aquarium minimaal 80 cm lang moet zijn. Maar hij kan ook heel goed solitair leven. Ze geven de voorkeur aan een watertemperatuur die tussen de 24 en 26 graden is en een pH heeft tussen de 6,5 en de 7,5 en een dH tot 12.


Een jonger exemplaar die een mooi
plaatsje heeft bemachtigd in het
aquarium van Raymond

Hij is perfect te houden in een gezelschapsaquarium met enigszins snelstromend water, iets wat ze ook gewend zijn in hun gebied van herkomst. Voor het houden van een paartje is het natuurlijk van belang dat het onderscheid tussen een mannetje en vrouwtje bekend moet zijn. Gelukkig is dit bij de Ancistrus vrij makkelijk te zien omdat de mannetjes bij het ouder worden een soort gewei op de kop krijgen, wat eruit ziet als grote, dikke stekels, iets wat het vrouwtje niet krijgt.


Zoekplaatje bij Raymond

Het kweken van Ancistrussen is vrij makkelijk. Het beste is een enkel paartje te houden, dus niet twee mannetjes met een vrouwtje. Wanneer je het paartje in een aparte kweekbak wilt zetten, dient het vrouwtje er het eerst in geplaatst te worden. Wanneer je bijvoorbeeld eerst het mannetje of het paartje er gelijk in zet, zal het mannetje zich erg dominant gaan gedragen en het vrouwtje als indringer zien en haar zelfs kunnen doden. Wanneer het vrouwtje er als eerste in gaat kan zij de bak goed verkennen en ook alvast schuilplaatsen zoeken voor wanneer het mannetje erbij komt.

Het vrouwtje zet haar eieren af op kienhout of in een holle ruimte. De eitjes zien er wat gelig uit en worden als bolletjes op een stapeltje neergelegd. Er zijn ook speciale kweekbuisjes te koop. (Alhoewel een PVC buis ook prima voldoet).

Wanneer het vrouwtje de eieren heeft gedeponeerd zit haar werk erop. Het is namelijk het mannetje die de eieren verzorgt en daarna de jongen. Dit kunnen er wel 20-60 stuks zijn en zijn zo tussen de 1-1,5 cm groot als ze uit het ei komen. Wanneer dit in het gezelschapsaquarium gebeurt, dan kan het mannetje wel wat agressiever worden.

Ancistrussen worden vaak als algeneter gehouden, omdat ze dol zijn op groen en voornamelijk algen eten die ze van het kienhout afschrapen en daar de belangrijke stoffen uithalen. Groenten als komkommer en doperwten zijn ze ook dol op, blancheer (dompelen in kokend water) de groenten wel eerst. Ook kunnen ze bijgevoederd worden met voedertabletten, speciaal voor bodembewoners, die in de handel verkrijgbaar zijn. Kortom, het zijn niet alleen hele leuke dieren om naar te kijken maar ze zijn ook erg nuttig voor je aquarium.