Het aquariumvirus is wijdverbreid. Maar op verjaardagen kijkt men je glazig aan. Grappig is dan om tot de conclusie te komen dat je toch niet alleen staat. Elders kom je overal aquarioten tegen. Zelfs op het werk. In mijn vorige leven had ik Erik Prins, tegenwoordig bondskeurmeester, als collega. Nu heb ik twee collega's waar ik regelmatig aquariazaken en aquaria gerelateerde bezienswaardigheden mee afstruin. Een dagje uit, met als thema aquaria. Duitsland, België en Nederland worden dan onveilig gemaakt. Het is vooral kijken en weinig kopen. Maar ook een ontdekkingstocht. Zo belanden we in Brugge bij Aqua Brugge. De zaak waar zelfs moeder overste van de benedictinessen uit het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde, haar inkopen doet. Ze schijnt een begenadigd kweekster te zijn. Mocht u in de buurt zijn, ga eens langs bij deze winkel. De eigenaren verdienen dit.
Eén van die collega's, lid van A.V. De Paradijsvis, heeft een nieuw huis gekocht. Kijkt men normaal gesproken naar het aantal slaapkamers, hij keek of daar een aquarium in kon, maar dan net even anders. In dit artikel verhaalt mijn collega over zijn queeste. Regelmatig zal hij de vorderingen tonen. Dus kom regelmatig terug!

Inhoudsopgave

  1. Nieuw huis? Nieuw aquarium!
  2. Creatief met PUR?
  3. De bak is klaar!
  4. Maart 2016
  5. Eco aquarium?

Nieuw huis? Nieuw aquarium!

Nieuwe dingen opzetten is altijd leuk. Een nieuw aquarium zeker ook. Mijn huidige bak is 17 jaar oud dus begint al behoorlijk bejaard te worden. Daarnaast zochten we naar een nieuw huis en er waren dus ook wensen aan het huis met betrekking tot ons aquarium.

Het ideaal is een huis waarbij het aquarium in de garage staat, gat in de muur en alleen de ruit van het aquarium zichtbaar is in de kamer, een levend schilderij. De bak en alle techniek, gezoem en gebubbel in de garage. En hij mocht best iets kleiner maar het moet wel een behoorlijke bak zijn. Afgelopen zomer (2014) vonden we een mooi huis, met een inpandige garage en daarmee heel geschikt voor onze aquarium wensen. Wat wil je nog meer?

Wat gaat het worden?

Hieronder een schets van hoe dat levende schilderij eruit moet komen te zien. Je kan deze tekeningen maken met sketchup, gratis software van Google. Erg leuk om te doen, maar een tikje verslavend.

Wat voor bak wordt het?


De laatste keer dat ik een aquarium kocht was mijn huidige discusaquarium. Het is 200 bij 60 bij 60 en volglas van 12 mm dik. Dramatisch zwaar, alle vrijwilligers die toen geholpen hebben, willen nooit meer een aquarium sjouwen. De nieuwe bak wordt een houten bak. Lichter, beter isolerend, gemakkelijk te vervoeren en iets goedkoper. De bak wordt iets minder lang, 180 maar 65 waterhoogte en 80 cm diep. Dat betekent stiekem wel bijna 300 liter meer water! Omdat het een houten bak is, is de kap één geheel met de bak. De kap bestaat uit twee kleppen, een die vanuit de woonkamer te openen is van ca 25 cm, en een die vanuit de garage te openen is van ca 45 cm. Op die manier kan ik toch goed van voren het aquarium onderhouden en de ruit goed schoonmaken. Vanuit de garage kan ik via de grote klep het grotere onderhoud doen.

Wie gaan dit bewonen?

De bewoners staan nog niet helemaal vast maar de discussen laat ik even voor wat ze zijn. Prachtige vissen, Ik heb ze 11 jaar gehad, maar nu tijd voor andere, iets minder complexe vissen. We zijn bij Jos Hut, maanviskweker langs geweest en daar hebben we Pterophyllum sclarare Redshoulder en Pterophyllum Sp. "Rio Nanay" ( Peru altum) gezien. Aan te bevelen om een keer te bezoeken. Een gedreven kweker met heel betaalbare zeer goede maanvissen van 7 euro per stuk. Dan kan je nog eens een groepje kopen. Ik denk het de Peru Altums worden in een groep van 10 of iets dergelijks. Daarbij komt waarschijnlijk een groep Biotodoma cupido aangevuld met mogelijk een groep Copella arnoldi of te wel spatzalmen.

Hoe staat het ermee?

De bak wordt momenteel gebouwd in Kampen door AquaDesign X. De bodem en wanden zitten al in elkaar en de ruit staat klaar. Halverwege maart zal ik mijn aquarium mogen ophalen.

Creatief met PUR?

Nieuwe dingen opzetten is altijd leuk. Een nieuw aquarium zeker ook. Vorige keer schreef ik wat over de algemene opzet van ons nieuwe aquarium. Deze keer over het maken van de achterwand. Leuk om te doen!

Inspiratie

Wat voor iets moet het dan worden? Het wordt een amazone biotoop. Dan denk je aan oevers en bomen. Maar ja, bomen zijn lastig na te maken. Ik heb flink gegoogled op boomwortels en vond allerlei foto’s van amazonebomen en uiteindelijk ook inspiratie uit de kikkerwereld waar ze mooie wortelwanden maken met gebogen PVC en nylon touw. Echt gaaf om te zien! Op basis daarvan besloten een boom erin te maken rond de overloop. Foto’s geprint en opgehangen boven mijn werkplek en beginnen maar.

Het Materiaal

De vorige keren gebruikte ik steeds piepschuim. Na zeven jaar wordt het wel wat minder stevig en kunnen de bolletjes loskomen. Daarom deze keer met roofmate aan de slag, een fijn soort piepschuim met een grotere dichtheid.
Piepschuim alleen geeft al leuke effecten maar om grillige vormen en overhangen te maken heb ik PUR gebruikt. Je gebruikt dat ook als middel om de onderdelen aan elkaar te lijmen.
Voor de wortels de touwafdeling van de bouwmarkt bezocht en nylontouw van verschillende diameter gekocht van enkele meters lang. Ik was enorm benieuwd of het zou lukken maar ik kan het allicht proberen, eruit snijden kan altijd nog!
Dan moet je het nog kleuren. Daarvoor gebruik ik pigmentpoeder. Je kan het kopen bij de hobbyzaak in vele kleuren. Belangrijkste kleuren voor mijn wand waren roodbruin, donderbruin, geel en groen. Natuurlijke tinten dus. Om dat aan te brengen en om ervoor te zorgen dat je wand goed hard wordt, gebruik je epoxyhars. Kan je kopen bij Polyservice in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ik heb twee liter nodig gehad, maar nog wel wat over.
Dan nog een brander, een stanleymes, een paar goedkopen kwasten en wat zand en klaar. 100 euro ben je nog wel kwijt alles bij elkaar maar goed, dan heb je ook wat moois. Oh ja, en heel lieve flexibele vrouw voor alle rotzooi die je gaat maken!

Eerste opzet

Toen ik van de bouwer de maten doorgekregen had, heb ik de wand opgezet op een tafel. Dan zie je ineens hoe groot de bak is! Ik heb alle wanden op maat gemaakt en aan elkaar gepurt. Vervolgens de boom erin gemaakt met stukken roofmate en versiert met de touwtjes. Ten slotte met merkstift de delen die moeten gaan invallen gearceerd zodat ik die kan wegsmelten. Door het relief over de verschillende platen van de wand door te laten lopen, zie je later niet meer dat het verschillende platen waren.

 

Branden en PUR aanbrengen

De volgende stap is het branden van de wand met een brandertje. Dat heb ik natuurlijk buiten gedaan, het stinkt enorm en soms vliegt het even in de fik. PUR is best brandbaar heb ik gemerkt. De delen die ik dikker wilde hebben, heb ik aangedikt met PUR en na het drogen bijgesneden met een mes. Dan kom ik tot dit resultaat.

Ik kijk er nog eens na, vraagt advies aan mijn vrouw, doe er nog wat pur bij hier en daar en breng touw aan in de boom. Dat is nog een heel gedoe. Ik heb alle touwtjes met spelden vastgezet op de boom voordat ik ging harsen met epoxy. Die spelden zitten er overigens nog in, roesten vanzelf weg.

Harsen en kleuren

Toen de vorm naar mijn zin was, was het tijd om te gaan kleuren en harsen. Hars maken doe je met twee componenten, hars en harder.

Goed afwegen en goed mengen. Het is rotzooi dus latex handschoenen zijn erg handig. Kwast in de hars dippen en daarna in de pigmentpoeder en kliederen maar. Eerst een goede donkere basis opgezet, chocolade bruin zullen we maar zeggen. Dan afstrooien met zand om de structuur wat natuurlijker te krijgen. Vooral bij de touwen die langzaam wortels moesten worden, heb ik zand gebruikt om de vlechtstructuur kwijt te raken. De boom heb ik glad gehouden. Dat geeft nu glans maar onder water is dat (als het goed is) niet te zien.

Dat strooien deed ik heel natuurlijk met een wijde boog als een echte zaaier met als gevolg dat onze hele zolder, de hobbytafel van mijn vrouw en de trap onder het zand zat. Tja, de bovenkant moest ook in het zand en dan zwiep je er zo maar wat overheen, oeps!

Na de eerste laag kan je na een paar uur al verder met harsen. Nu tijd voor meer kleurverschil. Dat was best nog lastig, niet alle pigmenten dekten even goed. Ik heb geprobeerd de boom wat lichter te maken maar op de foto’s komt het niet zo goed over. Voor extra diepte effect maak ik de onderkant van de richels donker, de bovenkant lichter. Verder nog wat groen voor de bealgingseffecten en voila, dat is hem dan.

De bak is klaar!

In de tussentijd hebben we mijn bak opgehaald. Deze was toch wel wat zwaarder dan gedacht.


Robert en Ronald helpen met sjouwen

En inmiddels is deze in de muur ingebouwd. Maar daar later meer over. Nu volsta ik met een foto van het aquarium op eerste Pinksterdag, nadat ik op zaterdag bij Robert planten ben gaan halen.

Maart 2016

Diepe dalen, daar had ik mee te maken, maar het werd tijd voor foto's. Deze zeggen meer dan woorden. De maanvissen heb ik gekocht bij Jos Hut. Over de mesvissen die ik voor mijn zoon kocht, moet ik van Robert zwijgen.

Eco aquarium?

Electra is een groot deel van de kosten van een aquarium. Sterker nog, het grootste deel. Het oude 2 m aquarium van 820 liter had een 6 TL8 buizen met in totaal 348 W, 250 W bodemverwarming, 300 W staafverwarming en een oude 75 W Eheim opvoerpomp. Kosten ca 45 euro per maand aan energie! En dan wilde ik graag 35% meer water maar wel graag met minder kosten. Ik heb dat op drie gebieden geprobeerd te bereiken:

Led verlichting; kwaliteit kost geld?

Led verlichting heeft de toekomst. Het is wel kostbaar en hoe bepaal je nu wat goede verlichting is? Je vindt leds van een paar tientjes en van honderden euro’s. Ik heb veel gezocht naar goede recensies maar die zijn lastig te vinden. De kosten zijn erg uiteenlopend maar is de kwaliteit dat ook? Vragen die niet gemakkelijk te beantwoorden zijn.

Keuzes maken
Na maanden orientatie ben ik gekomen tot twee opties: Lumlight of Easyled. Lumlight heeft als voordeel dat het helemaal te regelen is, zonsopgang, ondergang, onweer, verzin het maar. Nadeel is dat het lastig te krijgen is en ik geen goede reviews kon vinden. Easyled heeft als voordeel dat het goed te krijgen is en ik had wat ervaringen vernomen die positief waren. Nadeel is dat het niet op kleur te regelen is, alleen zonsopgang en ondergang met extra dimmers. Diepte van de bak is 80 cm, hoogte iets boven de 60 cm. Ook daar moet je rekening mee houden. Kosten van Lumlight was hoger omdat je meer rijen nodig had. Van Easyled kon ik moet twee lampen uit de voeten, totaal 144 Watt, 550 euro. Duur? Ja op zich wel veel geld maar als je TL5 lampen en voedingen gaat kopen heb je er 4 tot 6 nodig en dat kost je ook rond de 400 euro. En de energiekosten zijn beduidend lager met 144 W versus 5x 80W T5 = 400 W. Dat bespaart per jaar 250 euro dus zo terugverdiend.
Twee ledlampen voldoende
Boven een bak van 180x80x60? Ja, dat is echt voldoende! Ik heb zelfs nog moeten terugschroeven omdat het teveel licht gaf. Momenteel brand de voorste lamp 12 uur, de achterste 7 uur. De planten groeien prima en het licht heeft een mooie neutrale maar niet koude kleur. Wat mij betreft een aanbeveling. Is kwaliteit inderdaad duurder? Ja, ik vind van wel. Deze lampen zijn duurder dan concurrenten maar geven echt beduidend meer licht. Diverse aquavrienden bezuinigde op verlichting en lopen toch tegen tegenvallende plantengroei op. Daar heb ik zeker geen last van.
Sfeerverlichting
Toch leuk om in de avond ook mooi licht te hebben. Daar leent Easyled zich minder voor. Daarvoor een enkel balkje RGB led van Kitelight van maar 18 W. Volledig regelbaar maar zeker onvoldoende als hoofdverlichting. Ik heb er een RGB controller op aangesloten en gebruik deze balk voor zonsopgang en avondverlichting. In te stellen met de computer en best leuk speelgoed. En een prima combi met de Easyled! Kost wel wat, ca 200 euro, maar wel mooi.

Zuinige opvoerpomp, snel terugverdiend

Voorheen gebruikte ik de Eheim 1024 met 2400 l/u van volgens mij 75 W. Energiekosten gaan hard met 24 uur per dag operationeel. Per jaar, 150 euro! Is dat nodig? Ik ging op zoek naar een zuinig alternatief met meer vermogen. Kan dat? Jazeker. Ik vond de Aqua Medic DC runner 3.0 van 3000 l/u. Maximaal vermogen 25 W dus slechts 30% van de energiekosten met 25% meer vermogen. Bovendien regelbaar en hij draait bij mij op 65% dus iets van 17 W. Aanschaf 110 euro, energiekosten per jaar 36 euro, besparing per jaar: 115 euro. Kortom, koop een zuinige pomp, dat verdien je binnen een jaar terug!

Goede isolatie halve werk

Isolatie is voor mij belangrijk. Het aquarium staat feitelijk in de inpandige garage die beperkt verwarmd wordt. Het is er overdag in de winter rond de 18 graden, ‘s nachts ca. 16 graden. Ik verwarm tot 24,5 graad dus toch tussen de 6 en 9 graden te verwarmen. Reden temeer de warmte in de bak te houden. Ik heb de bak volledig met 2 cm roofmate beplakt, behalve de bovenkant. Daarnaast de bioloog ingepakt met roofmate en de ruimte van de bioloog afgedicht met een plaat met 5 cm piepschuim. Wel met openingen aan de zijkant om vochtophoping te voorkomen. Wat ook scheelt is geen discussen houden maar maanvissen. Dan hoef je namelijk niet tot 29 maar tot 24,5 graad te verwarmen. Ik heb dat voordeel niet meegenomen in de berekeningen maar zal aanzienlijk zijn.

En dan de rekening: 55% minder verbruik

Zoals aangegeven had ik voorheen ca 45 euro per maand energiekosten voor het aquarium. Met de aanpassingen die ik heb gedaan, kom ik nu met 20 euro per maand 55 % goedkoper uit en besparen we 300 euro per jaar! Zonder het voordeel van een koelere bak mee te rekenen! En dat met 35% meer inhoud van het aquarium. Zelf aan de slag met je kosten? Kijk eens hier. Op die pagina bereken je eenvoudig je eigen kosten en dus je potentieel besparing!