Uit de oude doos

Vroegââh, had je nog echte mannen, treinconducteurs die je kaartje doorboorden, kon je je kuiten nog branden aan een Kreidler... Iemand zal nog wel de volledige tekst hebben van die reclame. Van na het tijdperk maand, na maand, King Corn en die witte muis die graag een bepaalde kaas at. In ieder geval schijnt het vroeger altijd beter geweest te zijn...

Ook in de hobby? Soms zou je het bijna geloven. Want waarom CO2 gebruiken, als vroeger de Rotala macandra je bak uitgroeide!

Dit onderdeel van de site grijpt terug op vroeger. Artikelen van toen zullen hier vindbaar zijn. Hoe dacht men toen? Wat deed men toen? Kan het nog steeds? Zonder geschiedenis geen heden. En misschien, heel misschien, had men toch wel gelijk...

Heeft u goede herinneringen aan een tekst? Geef het door aan Robert Koelman (ong@rgkoelman.nl). Mocht het passen, dan vindt u het hier terug.

1981 Onsje koolzuur
Bron: Koninklijke Bibliotheek

Vragen van de lezers. Een rubriek die elke krant wel kent. Zo ook het "Limburgsch dagblad" van 10-10-1981. De antwoorden zijn soms verrassend. Soms niet. De schrijver van dit antwoord zal ongetwijfeld een actieve verenigingsaquariuaan zijn geweest.

De opmerking Adviezen "vanuit de verte" zijn altijd riskant doen het anno 2012 een stuk minder. Eerder zou de opmerking zijn: "Dan Google je toch even?".

Een rondje langs de velden levert de volgende citaten op. Niet uitputtend natuurlijk en redelijk willekeurig...


Ik droomde er altijd van om prachtige onderwaterlandschappen te creëren met daarboven glijdend scholen tropische vissen. Maar mijn planten groeiden altijd tot een zeker stadium en lieten het daarna afweten. Ik had toen al een vermoeden, dat het met gebrek aan kooldioxide te maken zou hebben, maar had destijds geen middelen om dat te testen en te bewijzen. Ik begon eraan te twijfelen of het nabootsen van natuurlijke groeiomstandigheden in een aquarium wel mogelijk was. Toen besloot ik eens te gaan experimenteren met koolzuurhoudend water. Ik vergeet nooit het moment, waarop ik voor het eerst zuurstofbelletjes zag opstijgen van de bladeren na die toediening.

Tegenwoordig is het toevoegen van CO2 (kooldioxide of koolzuurgas) voor betere plantengroei heel gewoon voor aquaristen over de hele wereld. Maar er zijn nog steeds veel mensen die dit gebruik verkeerd begrijpen. Een van de misvattingen is de veronderstelling dat aquariumplanten niet zouden kunnen groeien zonder CO2-toediening. Als men slechts weinig planten in een aquarium poot, dan zullen die goed groeien, ook zonder extra CO2. Toediening van CO2 is alleen nodig wanneer men tracht om meer planten sneller te laten groeien dan normaal. Als men dit niet begrijpt, dan kan CO2 verkeerd gebruikt worden en bestaat het risico dat het hele ecosysteem in één nacht vernietigd wordt.
[...]
Bron en volledig artikel: N.B.A.T.

Is CO2 bemesting nodig?

Hier is geen allesdekkend antwoord op te geven. Ieder aquarium is anders. Van belang hierbij is o.a. de hoeveelheid planten, de hoeveelheid licht, de hoeveelheid dieren, de hoeveelheid water en de hoeveelheid voedingsstoffen. Duidelijk moet zijn dat we alleen stoffen toevoegen die én nodig zijn én waaraan een tekort is. Het gehalte koolzuurgas CO2 in een gezelschapsaquarium moeten we proberen te houden tussen 10 en 25 mg/l water. Te weinig wreekt zich in een slechte plantengroei, te veel leidt tot benauwdheid onder de vissen. Het gehalte aan CO2 kunnen we meten met testsetjes. Er zijn speciale setjes voor het kooldioxyde-gehalte, maar we kunnen na het meten van KH en pH ook een tabel gebruiken. Met een pH zo rond de 7 en een KH van 6 a 8 zit u goed wat het koolzuurgasgehalte betreft.
[...]
Bron en volledig artikel: A.V. Cabomba

Drie basisprincipes

Hoewel er een groot aantal verschillende CO2 bemestingssystemen te koop zijn, van al net zo veel merken zijn er slechts een beperkt aantal systemen die zich werkelijk van elkaar onderscheiden. De te verkrijgen systemen zijn allemaal op te delen in de onderstaande drie basisprincipes:
  • biologische zelf CO2 producerende systemen
  • chemische zelf CO2 producerende systemen
  • systemen met een (hervulbaar) CO2 depot.
Binnen deze drie basisprincipes zijn tevens weer een aantal systemen te noemen die zich van elkaar onderscheiden. In dit artikel zullen de verschillende systemen voor CO2 bemesting beschreven worden aan de hand van de drie basisprincipes. Als eerste zal het principe beschreven worden van de biologische systemen die zelf CO2 produceren, waarna een aantal systemen die volgens dit principe werken beschreven zullen worden. Vervolgens zal hetzelfde gedaan worden voor de chemische zelf producerende systemen en de systemen met een CO2 depot.
[...]
Bron en volledig artikel: Arjan's Aquarium Site

CO2 is feitelijk niet meer weg te denken uit onze hobby. Of het nu de suiker-gist methode is met een omgekeerd bakje, een drukfles of anders. Toch zal niet elke aquariaan het gebruiken. En menig oudere aquariaan denkt met weemoed terug aan de tijd zonder die noviteiten. Want toen had men ook prachtige aquaria. De waarheid? Die zal in het midden liggen.


1966, het aquarium van de heer Gelderblom