In 1916 werd door de heren M. Weber en L.F. de Beaufort dit prachtige visje voor het eerst beschreven in Fish.Indo.Aust.Arch. en in 1952 kreeg de Rasbora pauciperforata het synoniem Rasbora leptosoma. De Nederlandse naam van dit visje is Gloeistreeprasbora.
Het visje wordt slechts 5 cm groot en heeft een rode metallische lengtestreep over zijn lichaam die, bij goed kijken, bij de vrouwtjes iets minder uitgesproken is. Doordat de schubben met een donker randje zijn afgezet, vertoont deze soort een netpatroon.

Naast het slanke lichaam, de lange streep, de twee donkere vlekken aan beide zijden, is dit een typisch rasbora kenmerk.
Het fraaist is om dit visje in grote scholen in het aquarium te plaatsen van minimaal 10 stuks. Ze voelen zich het best thuis in een goed beplant aquarium en, net zoals vele Rasbora-soorten, bij een relatief hoge temperatuur (26-28 graden Celsius).
Het is een ideale vis voor een Aziatisch streekaquarium, waar dit visje dan ook vandaan komt. Zijn biotoop is Sumatra, Borneo, Maleisië, Thailand en Cambodja.
Ze kunnen goed gehouden worden in gewoon leidingwater, al is menging met regen- of onthard water aan te bevelen. Het is een zeer rustige soort en een vreedzaam visje, die lange tijd alleen of in een groep stil kan hangen tussen de planten.
Ze zijn verzot op klein levend voedsel. Dat laten ze ook goed zien door de langste groeistreep vuurrood te laten zijn in optimale condities (zacht en lichtzuur water, veel planten en levend voedsel). Afwisseling in het voer is aan te bevelen, af en toe wat droogvoer erbij wordt zeer gewaardeerd.
Als men met dit visje wil gaan kweken moet men vooral op de watersamenstelling letten, want die speelt een belangrijke rol bij het kweken. De noodzakelijke voorwaarden zijn een lage hardheid, een lichtzure pH en een hoge temperatuur. Ook mogen er in een kweekaquarium geen fijnbladige planten ontbreken. Als dit allemaal goed voor elkaar is, dan zullen zich in het aquarium paartjes afzonderen die dan de eitjes tussen de planten afzetten. Deze zullen dan na 28 uur uitkomen. En na 3-5 dagen zullen de jongen vrij zwemmen, waarnaar ze gevoerd kunnen worden mer infusoria.