Tijdens onze vakantie in Egypte hebben we met plezier gesnorkeld. Er zijn dan veel mooie dieren te bewonderen. De trekkersvis is er één van.


Picasso trekkervis

De Picasso trekkervis is een opvallende verschijning op het rif, niet door zijn uitbundige kleuren maar door de zeer scherpe tekening.

De trekkersvissen komen aan hun naam doordat zij achter op hun lichaam een grote vinstraal, net als de trekker, door middel van een pal overeind kan worden gehouden. Hiermee kunnen zij zich in een rotsspleet vastklemmen, gedurende de nacht en in geval van gevaar. Ze hebben een sterk gebit met witte tanden, waarmee zij schelpen en zee-egels, zelfs koraal kunnen stukbijten.


Blauwvin trekkervis

De hoog geplaatste ogen kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen, net zoals bij de kogelvissen, ze stammen dan ook uit dezelfde orde.

Sommige soorten kunnen behoorlijk groot worden zoals de Blauwvin trekkervis (Balistoides viridescens), deze kan een lengte bereiken van 75 cm. Om hun broedsel te verzorgen zullen ze niet aarzelen om je aan te vallen en je gemeen te verwonden.


Groenvin trekkervis
De Picasso trekkervis is wat rustiger en blijft met maximaal 30 cm een stuk kleiner. Je ziet ze niet zelden in kleine groepjes boven het rif naar voedsel zoeken.

Ze zijn zeer wendbaar en behoorlijk moeilijk te benaderen, bij het minste geringste vluchten ze weg. Maar de meeste trekkervissen leven solitair en zijn vaak agressief tegenover soortgenoten.

Dit geldt ook voor een andere veel waargenomen gast, de groene trekkervis (Balistapus undulatus), ook deze blijft met 30 cm bescheiden in formaat en zagen we ook altijd alleen zwemmen.



Picasso trekkervis

Het lijkt wel of sommige vissen gewoonte dieren zijn, het gebeurde namelijk elke dag, tegen het eind van de middag dat een grote blauwvin trekkervis de baai in kwam zwemmen om in het ondiepe gedeelte boven het rif naar voedsel te zoeken.

Blauwvin trekkervis
Hij zwom dan in zo’n ondiep water dat hij niet eens rechtop kon zwemmen maar zich zijdelings moest voortbewegen.

Ook de picasso trekkervissen waren erg plaats gebonden, je kwam ze meestal in het zelfde gebied tegen, boven het rif in niet al te diep water waar ze naar voedsel zochten.

Ik kan me nog herinneren dat in de jaren '60 een aquariumwinkel in Den Haag de Picasso vis in een bak in zijn etalage had zwemmen.
Dit trok een groot aantal bezoekers (mij ook) die zich er aan stonden te vergapen en zelfs de krant maakte er toen melding van. Gezien zijn grootte en gedrag kan deze vis alleen in grotere zeeaquaria gehouden worden, waarbij er wel gelet moet worden dat hij met zijn sterke gebit schade kan aanbrengen aan de koralen en overige bewoners.