Introductie

Als vereniging organiseren wij de verenigingskeuring, ook wel huiskeuring of liever schouw genoemd, een laagdrempelige competitie waar een keurmeester langs de aquaria, terraria en vijvers van de deelnemers gaat en volgens het landelijke keuringsregelement het vivarium beoordeeld. Deze keuring wordt altijd in het najaar gehouden. Er zijn verschillende categorieŽn:

Cover Keurwijzer
A1: Zoetwater, gezelschap
A2/3/4:Zoetwater, speciaal
B1/2:Zeewater
C1/2: Terrarium
D 1/2/3:Vijver

Hoe gekeurd wordt, vindt u in de keurwijzer op de site van de CBKM. En natuurlijk wat de verschillen zijn tussen A1 en A3 bijvoorbeeld.

Tijdens een kontaktavond worden de bakken getoond en voorzien van commentaar om de bak te verbeteren. Daar valt vaak veel van te leren. Waarna de uitslag bekend gemaakt wordt. Echter het belangrijkste blijft om te leren van elkaar.

Wanneer er genoeg punten zijn behaald en de deelnemer het ook wil, kan men meedoen aan de districtskeuring. De NBAT organiseert al heel veel jaren de districtskeuring. Is de schouw vriendschappelijk, het district is veel meer competitief. De clubkleuren worden verdedigd!

Brittanica

Het belangrijkste blijft om er nog meer van te leren. Wat doe je goed en wat kan je nog beter doen? Maar de meeste deelnemers willen toch wel een hoge notering! Altijd een spannende tijd. Want je moet zorgen dat je net op het moment dat de keurmeester langskomt, je aquarium op zijn mooist erbij staat. Iets wat natuurlijk niet altijd lukt.

Zo kennen we allemaal de verhalen over het, net voor de keuring, uitvallen van de stroom, waardoor de planten (en sommige vissen) dit niet hebben overleefd of er in ieder geval niet op hun best uitzien. Of het net uitbreken van een ziekte bij een van de vissen. Vaak omdat er voor de keuring nog een paar vissen worden aangeschaft om het totaal aan te vullen en die dan een bacterie meenemen waar de Ďoudeí vissen niet tegen opgewassen zijn. Maar ook de uitslagavonden zijn altijd spannend en gezellig.

Diploma 1970 (schouw)   Diploma 2013 (district)

NBAT logo De winnaars van de districtskeuring gaan door naar de landelijke keuring. Informatie over die keuringen vindt u op de site van de CBKM of de NBAT.

Aardig is om hierbij te vermelden dat deze "landelijke" in 1963 is geÔntroduceerd. En sinds die tijd is deze geŽvolueerd tot wat het nu is. Meerdere categorieŽn, andere puntentelling, andere prijzen. De eerste winnaar? De heer A. J. Albers ([A1]).

 

Op de vraag hoe ons district (en dus onze vereniging) het landelijk deed, vindt u hier een antwoord.