Schouw

Op onze vereniging hebben we in de loop der tijd vele aquaria en vijvers mogen keuren (schouwen). En dit op de gevoelige plaat en inmiddels ook digitale plaat vastgelegd. Voor ons altijd weer een feestje om te kijken naar die aquaria. Leuk en leerzaam. En dat delen we graag met u. Het afgelopen decennium vindt u terug. Wat gelijk ook weer een beeld geeft van de onwikkeling van onze hobby!
De vijverkeuring valt overigens altijd eerder dan de schouw. Dit in verband met het weer. Wij hebben gekozen om de vijverkeuring en vivariumkeuring onder één noemer te tonen.

De deelnemers aan een verenigingskeuring mogen overigens bij genoeg punten door naar het district. De districtskeuring valt altijd in het volgende jaar. Een link naar die keuring vindt u terug bij de uitslag van de schouw.

Blader door de jaren heen om de ingezonden aquaria te bekijken. Of spring direct naar een jaartal.

De Schouw was 8 oktober. De deelnemers:

Fotografie en film waren dit keer in de vertrouwde handen van Mascha en Ivo, evenals zij de schouwmeesters waren.

U wilt eerst die uitslag zien? Spring naar de uitslag.

Robert

De bak in de woonkamer bij Robert. 169x59x59. Eigengereid was het oordeel. Grote groepen planten met een goed afgestemd visbestand. De Pseudomugil furcatus (Vorkstaart Regenboogvis) is prachtig op kleur. De blauwspatten en panda's geven jongen. Dat laatste betekent dus dat het geen biotoop is. Het plantenbestand is volledig Azië. De vissen dus niet. Maar ach.

De planten: Limnophila aquatica, Vallisneria ‘rood’, Vallisneria sp., Cryptocoryne parva, Lindernia rotundifolia, Thaise lotus, Pogostemon octopus, Javavaren, Hygrophila corymbosa, Rotala walichii.

Diersoorten: Blauwe spat, Dwergknorgourami, Ancistrus, Clownbotia, Vuurgarnalen, Corydoras panda, Pseudomugil furcatus, Inpaichthys kerri.

De waarden: EC: 557 µS, pH 6,5, KH 4, GH 7, NO3: 25 mg/l, PO4: 2 mg/l

Robert (Walstad)

Over deze bak hebben we dit jaar nog een lezing gehad. De opbouw staat beschreven alhier. Dit keer weer eens een meting. De geleidbaarheid is hoog. Maar dat is te verwachten: EC 914 µS, pH 7,0, KH: 9, GH: 11, NO3: 5 mg/l, PO4: 2 mg/l.
In totaal zitten er 2 soorten bewoners in zijn aquarium: Koraalplaty en vuurgarnalen. En een aantal soorten planten, ondermeer: Javavaren “Windelov”, Nymphoides en Cryptocoryne (meerdere soorten).

Wim

Wim zijn aquarium (120x40x40). Bewust overwegend groen, afgewisseld met de fantastisch kleur van de espei en een overweldigend aantal garnalen. De planten kunnen iets beter, maar dat komt goed.
In totaal zitten er 4 soorten bewoners in zijn aquarium: Honinggoerami, Corydoras panda, Trigonostigma espei en de Bijengarnaal
En de planten: Nomaphila siamensis, Flame moss, Pogostemon yatabranus, Staurogyne repens, Vesiculara dubyana, Hygrophila diformis, Rotala rotundifolia, Cryptocoryne wendtii Green, Vallisneria asiatica.

Alex(Sander), Zuid-Amerika

Sander had wat weinig tijd. Dat was jammer, maar het was nu eenmaal niet anders. De vlakte links zou makkelijk te “verhelpen” zijn met bladeren of een veld kleine zwaardplanten. Volgend jaar beter Alex.
In totaal zitten er 7 soorten bewoners in zijn aquarium: Pterophyllum scalare, Hyphessobrycon erythrostigma, Paracheidon axelrodi, Carnegiella strigata, Paracheidon innesi, L204, Corydoras panda. En 2 soorten planten: Vallisneria en Echindorus bleheri.

Steven

De jury oordeelde dat doordat Steven is gaan scapen, het mos het aquarium ondoorzichtig maakt waardoor het jammer genoeg te massief overkomt.
In totaal zitten er 9 soorten dieren in: Corydoras panda, Schaakbordciclide, Epiplatys dageti, Farlowella sp., Hemigrammus bleheri, Nannostomus mortethaleri, Otocinclus affinis, L010A Rineloricaria sp., Chocoladegoerami.
En 8 soorten planten: Anubias hastifolia, Echinodorus sp., Cryptocoryne beckettii, Lemna sp., Cryptocoryne nevellii, Vallisneria gigantea, Cryptocoryne wendtii, Vesicularia dubyana.

Ivo, Zuid-Azië

Een prachtig speciaalaquarium en een Batang Hari biotoop. In totaal zitten er 6 soorten bewoners in zijn aquarium: Wijnrode betta Betta coccina, Diamantgoerami Trichopodus leerii, Boraras Boraras maculatus. Vijfstreepbarbelen Desmopuntius hexazona, Vliegende vos Epalzeorhynchos kalopterus en Kuhli’s Pangio semicincta.
De twee soorten planten: Javavaren en Pistia stratiotes.

Mascha, Sulawesi

Een wel heel speciaal aquarium waar maar 1 diersoort in zit, maar wel een hele mooie, namelijk de Kardinaalgarnaal (Caridina dennerli), een schitterende robijnrood klein garnaaltje met witte stippen. Kenmerkend zijn de vier witte voorpootjes, opvallende witte stip op de staartbasis en witte staartpuntjes. Hij is afkomstig uit het Matano meer op Sulawesi.

De uitslag

De uitslag is de volgende. Met als opmerking dat de leden anders dachten dan Mascha en Ivo.

  1. Robert [515,8 - leden: 8,03 - jury 7,06]
  2. Wim [502,6 - leden: 8,02 - jury 7,02]
  3. Ivo [501,5 - leden: 7,70 - jury 7,50]
  4. Steven [480,9 - leden: 7,30 - jury 7,30]
  5. Mascha [470,9 - leden: 7,00 - jury 7,30]
  6. Robert (Walstad) [463,9 - leden: 6,80 - jury 7,30]
  7. Alex(Sander) [451,8 - leden: 7,00 - jury 6,60]

Maar dan? Dan moet nagedacht worden over het district. Er werd gewikt en gewogen. Robert en Wim gaven te kennen liever over te slaan. Ze zijn te eigenzinnig voor de regels van de categorie [A1] (wat ook bleek op 14-11 toen in Alphen de bak van Robert genadeloos op de plek werd gezet). Steven wil nog nadenken. Alex zijn bak, zoals ook tijdens de bespreking werd benoemd, heeft veel potentie. Dimitri wilde wel maanvissen uitlenen. De anderen wilden meedenken over het uitvoeren van de tips. En Alex, die zag het helemaal zitten. Mascha wil de Sulawesi bak in het groot uitvoeren. Dus die mag ook. Ivo is een vaste waarde, maar wil denken. En Menno kunnen we altijd vragen!

De vertegenwoordigers van onze vereniging in het district 2018 zijn:

Ook dit jaar ligt de nadruk op de biotopen en de "jonkies". Zoals het hoort! En nu als extra met gezamenlijke inspanning

Als extra de door Alphen gemaakte foto's van de bak van Robert. Een uur nadat Ivo en Mascha hadden gekeurd. Robert had gevoerd.