Schouw

Op onze vereniging hebben we in de loop der tijd vele aquaria en vijvers mogen keuren (schouwen). En dit op de gevoelige plaat en inmiddels ook digitale plaat vastgelegd. Voor ons altijd weer een feestje om te kijken naar die aquaria. Leuk en leerzaam. En dat delen we graag met u. Het afgelopen decennium vindt u terug. Wat gelijk ook weer een beeld geeft van de onwikkeling van onze hobby!
De vijverkeuring valt overigens altijd eerder dan de schouw. Dit in verband met het weer. Wij hebben gekozen om de vijverkeuring en vivariumkeuring onder n noemer te tonen.

De deelnemers aan een verenigingskeuring mogen overigens bij genoeg punten door naar het district. De districtskeuring valt altijd in het volgende jaar. Een link naar die keuring vindt u terug bij de uitslag van de schouw.

Blader door de jaren heen om de ingezonden aquaria te bekijken. Of spring direct naar een jaartal.

De belofte van dit jaar is een aantal van 9 deelnemers:

Fotografie en film waren dit keer in de handen van Jan en Margie en de vertrouwde schouwmeesters waren Mascha en Ivo. De avond was onvergetelijk. Veel discussie, noest oordelende, wikkende, wegende, strepende en cijferende leden. De uitslag was aan het einde van de avond eenduidig, maar eerst de aquaria.

Wim

Het aquarium van Wim kennen we. Maar elk jaar is het toch weer anders. De vissen oogsten zeer veel bewondering. De prachtige kleuren passen goed bij de overwegend groene kleuren van de planten. Waardering was er dus alom.

Opmerkingen Mascha en Ivo

Keuze bewoners
Mooie grote groep rode rio's, steken mooi af bij het groen en scholen goed in het midden. In vergelijking met vorig jaar zijn de Corydoras er niet meer, en is het schuinzwemmende potloodvisje er bij gekomen. Door de garnaaltjes is het lastig een wat grotere vissoort bij te plaatsen.

Gesteldheid bewoners
Gezonde vissen, mooi op kleur. Hier en daar een gescheurd vinnetje, maar dat gebeurt in deze groepssamenstelling.

Keuze decoratie en inrichting
Goede soorten voor potentiele straatjes, maar dat kan nog beter tot zijn recht komen. In zijn algemeenheid veel groen, dus afwisseling is beperkt tot bladvorm. Meer oppervlaktebeplanting kan eraan bijdragen dat de potloodvissen hoger gaan zwemmen, maar haalt licht wel voor de andere planten.

Gesteldheid decoratie en inrichting
Veel planten nog jong, behalve de grote (mooie!) bossen hoornblad en Rotala. Diepteweking zal met uitgegroeide straatjes alleen maar toenemen. Geef het de kans nog te onwikkelen.

Milieu
Milieu zoals gewenst in plantenbak. Wellicht iets meer voeding voor planten gewenst.

Cijfers

Mascha en Ivo: 3,3

WoW 2,7
Decoratie 2,7
Dieren 3,5

Mascha

De districtskeuring van dit jaar was voor Mascha ongemeen spannend. Tweede was uiteindelijk het oordeel. We zijn nu enige maanden verder. Mascha heeft haar aquarium volwassen(er) laten worden. Javavaren dat nu echt aanwezig is, javamos dat natuurlijk zijn weegs gaat. En dan de bewoners. Ze hebben zich duidelijk vermeerderd. Raymond kon alleen nog maar uitbrengen: "daar moet je niet naar kijken als je dronken bent". Inderdaad allemaal witte pootjes die overal driftig bewegen. Arachnofobie helpt ook niet.

Opmerkingen Mascha en Ivo

Keuze bewoners
Wat valt er nog te zeggen over deze Kardinaalgarnaal (Caridina dennerli), een schitterende robijnrood klein garnaaltje met witte stippen. Al die witte friemelende "handjes".

Gesteldheid bewoners
Prima.

Keuze decoratie en inrichting
Alle planten kloppen qua, gebied.

Gesteldheid decoratie en inrichting
Helaas enige alg. Maar hoort dat er gewoon niet bij?

Milieu
Prima.

Cijfers

Mascha en Ivo: 3,8

WoW 3,3
Decoratie 3,1
Dieren 3,6

Ben

Ben deed bij ons voor de eerste maal mee. En we waren nieuwsgierig naar zijn aquarium. Hoe Zoetermeers zou deze zijn? Het aquarium voldeed aan onze verwachtingen. Een duidelijke structuur, straatjes mooie contrasten, alsmede tegengestelde bladvormen.

Opmerkingen Mascha en Ivo

Keuze bewoners
Een echte gezelschapsbak met soorten uit diverse delen van de wereld. Het zijn doorgaans goede combinaties. Jonge dwergkogelvisjes zijn echter groepsdieren en ook een aantal andere soorten is een wat te klein aantal. Iets minder soorten dieren, maar wel in grotere aantallen zou het bestand ten goede komen. We wijzen wel op de garnalen welke een lekker hapje kunnen zijn voor het kogelvisje.

Gesteldheid bewoners
De oudere dieren zijn mooi op kleur en gedragen zich voortreffelijk. De kardinaaltetra's zijn een mooie aanvullig op het kleurenpallet, maar moeten nog wat groeien. De bodemsoort oogt wat scherp voor de Corydoras, maar deze hebben hun baarddraden nog en scharrelen er lustig op los.

Keuze decoratie en inrichting
Duidelijke afwisseling in kleur en bladvorm, zoals het hoort in een aquarium zoals dit. Van de sterke punten kan nog wat meer gebruik worden gemaakt en als de zwaardplant mooi doorgroeit is het filter ook niet meer zichtbaar. Dieptewerking door de typische 'straatjes' is een verbeterpunt om nog over na te denken. Twee ' kruikjes' welke dienen als schuilhol voor de Ancistrus treffen doel, maar zijn volgens de keurwijzer beter van natuurlijk materiaal.

Gesteldheid decoratie en inrichting
De planten groeien en bloeien, al zijn enkele oudere bladeren wat aangetast door alg, maar omdat er ook nieuwe aanwas is, is dat niet al te storen. De ambulia groeit te snel, aldus dhr. Gielings, dus wij stellen het alternatief van de Limnophila aromatica voor. Een fris groen plantje met gekartelde bladranden en dichtbij het licht een rood/oranje tint.

Milieu
Waterwaarden zoals ze bij een gezelschapsaquarium horen.

Cijfers

Mascha en Ivo: 3,0

WoW 3,7
Decoratie 3,1
Dieren 3,6

Paulus

Paulus deed bij ons niet voor de eerste maal mee. Maar toch voor ons nieuw. Want hij was lid ver voordat de meesten van ons lid waren. Hij toonde met veel plezier zijn trots. Gezelligheid alom, sprak Ivo. Joviaal zou ook kunnen gelden voor dit aquarium. Of All this and... more.

Opmerkingen Mascha en Ivo

Keuze bewoners
Doorgaans uitstekende keuzes. Het oog valt direct op de groep valse neons welke in een mooie school door het aquarium rondbanjeren. Ook de dwergcorydoras past uitstekend bij het formaat aquarium. Het groepje mag wat uitgebreid. Twee soorten levendbarenden is wat te veel van het goede. Dat geldt ook voor drie garnalensoorten, waarvan er twee eventueel kruisen (Crystal black en red).

Gesteldheid bewoners
Prima. Het zwemt, het eet goed en is mooi op kleur.

Keuze decoratie en inrichting
Een echte verzameling. Dat maakt het echt een gezelschapsbakje, maar voor een ' echte' keurmeester misschien ook wat rommelig. Binnenfilter desondanks wel zichtbaar, maar de thermometer was er voor ons bezoek uitgehaald. Het is vooral een echte jungle.

Gesteldheid decoratie en inrichting
Cryptocorynes mooi vol, stevige bos anubias en een flinke zwaardplant met jonge en oude bladeren. De planten hebben het dus goed in dit bakje. Op voornamelijk de varens wel aardig wat plukken alg aanwezig.

Milieu
Geen opmerkingen

Cijfers

Mascha en Ivo: 3,0

WoW 3,4
Decoratie 3,3
Dieren 3,2

Jan

Dit aquarium terugzien is altijd een genot. En een verrassing. Op kleine onderdelen veranderde het. Met nieuwe koralen, een nieuw plekje, verhalen (een heremietkreeft die ging verhuizen bij het zien van een nieuwe bewoner, de slak rust in vrede) of gewoon de kleuren.

Opmerkingen Mascha en Ivo

Keuze bewoners
Omdat dit voor zeewaterbegrippen een relatief klein aquarium is, is het een verstandige zet te werken met eenlingen en koppeltjes en scholenvissen achterwege te laten. Er heerst een duidelijke rangorde tussen de soorten en er zijn plekken die zich door n (hoger) dier of koppel toegeeigend zijn, maar niet in zoverre dat andere (hogere) dieren daardoor nergens terechtkunnen. Het aantal dieren is ook in lijn met het formaat aquarium

Gesteldheid bewoners
De dieren zijn zichtbaar op hun gemak. Ze bewegen zich vrijuit door het aquarium, maar weten binnen enkele momenten hun schuilplekje weer te bereiken als daaraan behoefte is. De bewoners ogen goed doorvoed en maken een fitte indruk. De blauwe mandarijnpitvis is een ware explosie van kleuren. Dat de driebandsanemoonvisjes eitjes hadden en beschermden op het moment van schouwen vormt een bevestiging van de goede gezondheid van het aquarium.

Keuze decoratie en inrichting
Het aquarium is relatief diep, ten opzichte van de lengte. Van deze vorm is goed gebruik gemaakt door met de steenpartijen een soort van 'arena' te creren, waarbinnen wat vrije zwemruimte is. Dit draagt eveneens bij aan een goede dieptewerking. Waar men ook kijkt is weer een bijzonder koraal, poliep of anemoon te vinden. De rode kenia boom vormt een markante verschijning die iedereen blijft verbazen

Gesteldheid decoratie en inrichting
De koralen, poliepen en anemonen vertonen mooie kleuren en een gezonde algehele toestand. Hier en daar dreigt het ene het andere wat te overstemmen, maar hierop kan worden ingespeeld door bv. de zachte koralen aan te zetten tot het splitsen. Dat gebeurt dan ook terecht geregeld.

Milieu
De waterwaarden liggen zo goed als in lijn met de geadviseerde waarden voor een B1 aquarium. Hier en daar op het randje, of daar zeer minimaal overheen, maar dat brengt geen zichtbare problemen met zich mee. Door te verversen met voorbereid water (osmosewater aangemaakt met voor het zeeaquarium samengestelde mineralen) -wat nu ook gebeurtkan e.e.a. onder controle worden gehouden.

Cijfers

Mascha en Ivo: 3,8

WoW 3,7
Decoratie 3,8
Dieren 3,9

Robert

Vorig jaar de eerste plek. Dat was toch wel verrassend. Dit jaar nog steeds een aquarium dat geen keuze maakt. Het moet naar een Azi-thema. Maar de cory's blijven zich voortplanten en een Ancistrus van ruim 20, die doe je niet weg. Het Mexicaanse eikenblad is echter wel makkelijk te vervangen! De vissen zijn gezond en mooi. En die pumila's doen iedereen zwijmelen. Zeker als er dan ook nog meerdere generaties rondzwemmen.

Opmerkingen Mascha en Ivo

Keuze bewoners
Soorten passen allemaal in Azi, en in vrij neutraal water. Blauwe spatten mooie grote vissen voor groot aquarium zoals dit. Dwergknorgoerami's een verrassend leuke combinatie daarmee. Een grote groep of school ontbreekt nog. Aanwezigheid Ancistrus en Corydoras maakt het lastig indelen in categorie, maar passen uitstekend bij de andere soorten.

Gesteldheid bewoners
Gezonde vissen. Mooi ontwikkeld en zeker 3 soorten houden zichzelf in het aquarium in stand, een pluspunt

Keuze decoratie en inrichting
Niet ingericht als Hollandse school, maar gebruik van enkele flinke straten (eerder ' boulevards' ) geven het geheel een flinke diepte en tegelijk jungle gevoel. Dat is best lastig te bereiken. De diepte is ook vanuit diverse perspectieven aanwezig.

Gesteldheid decoratie en inrichting
Planten zijn mooi ontwikkeld. Alggroei aanwezig op oudere bladeren en wat hoger in de bak waar licht feller is en op plekken waar vuil ophoopt. In een low maintenance setup up gebeurt dat, kan als storend worden ervaren, maar tast de planten niet ernstig aan.

Milieu
Milieu dat gewenst is voor gezelschapsbak. Spontane kweek van diverse soorten geeft aan dat het ook voor de vissen uitstekend op orde is.

Cijfers

Mascha en Ivo: 3,8

WoW 4,0
Decoratie 3,4
Dieren 3,7

Ivo

Zuid-Amerika. Ivo en takkenbakken. Met een pH en geleidbaarheid waar de keurmeesters zich vaak een hoedje van schrikken. Ivo weet wat hij doet. En die maanvissen zijn mooi (en blijven relatief klein). Ja, inderdaad, misschien moeten er in de toekomst een tweetal uit, maar dat ziet Ivo dan wel weer. Vast een reden voor nog een aquarium...

Opmerkingen Mascha en Ivo

Keuze bewoners
Oud en volwassen tetra's die aan eten geen gebrek hebben. En verrassende manen. En dan ook nog een cichlide.

Gesteldheid bewoners
Manen zijn nog jong.

Keuze decoratie en inrichting
De bladeren geven een indruk van. Takken zijn ook niet uit het gebied, maar dragen bij aan de sfeer. Feitelijk gewoon af. Maar wel specifiek en niet alledaags.

Gesteldheid decoratie en inrichting
Prima.

Milieu
Blauwalg is waarneembaar.

Cijfers

Mascha en Ivo: 3,7

WoW 3,6
Decoratie 3,4
Dieren 4,0

Raymond

Naar Afrika. Malawi. Raymond gooide het roer om. Gelukkig niet zijn aquarium, want dat had echt veel dweilen geweest. Gelukkig is de achterwand nog zichtbaar. En is de keuze voor n soort uitermate geslaagd. Misschien iets meer diepte proberen te bereiken?

Opmerkingen Mascha en Ivo

Keuze bewoners
De pseudotropeus is een uitstekende keuze voor het formaat aquarium en de gehanteerde inrichting. in een aquarium van dit formaat had de Pseudotropheus met andere rotsbewoners gecombineerd kunnen worden, maar dit blijft lastig vanwege verschillen in temperament. De keuze om niet te combineren, wordt daarom op prijs gesteld. Het is blijft wel wat eentonig, maar dat wordt al deels goedgemaakt doordat mannetje en vrouwtjes anders gekleurd zijn. De aanwezigheid van de muisbotia's mag hier niet leiden tot aftrek van punten, aangezien het een tweetal overblijvers uit een eerder gehanteerd visbestand betreft.

Gesteldheid bewoners
Meerdere generaties van dezelfde soort en het feit dat de soort zichzelf zo in stand houdt duidt op een goede gezonderheid van het bestand. Schade door agressie van de dieren is beperkt. We hebben wel enkele dieren zien schuren langs bodem/steen.

Keuze decoratie en inrichting
Inrichting en type stenen passen bij gekozen richting voor dit aquarium. Ook dit is echter wat eentonig, vooral omdat er weinig is gespeeld met diepte en sterke punten (gulden snede)

Gesteldheid decoratie en inrichting
In orde. Alggroei in dit soort aquarium gewenst en goede type alg. De vissen grazen regelmatig.

Milieu
In orde. Water past bij wensen dieren en valt nergens echt buiten de marges.

Cijfers

Mascha en Ivo: 3,8

WoW 3,8
Decoratie 3,6
Dieren 3,9

Steven

Tijdens de KIEK-dag werd dit aquarium een half uur van te voren voorzien van schoon water. Dat wilde Steven voor zijn. Dus nu werd een uur voordat Margie mocht fotograferen het water voorzien van bladeren en het bruine water. Voor de black water beleving. Het fotograferen was inderdaad een belevenis. Maar wat een vissen en aquarium! Een takkenbak met planten. Steven in topvorm!

Opmerkingen Mascha en Ivo

Keuze bewoners
Soorten tolereren elkaar, passen opzich goed bij elkaar, redelijk zelfde bereik waterwaarden. Roodneuzen komen beter tot hun recht in grotere groep met meer zwemlengte. Wel behoorlijk druk door veel soorten. De Apistogramma soort komt uit koelere wateren, kan beter in een onverwarmd aquarium.

Gesteldheid bewoners
De wat oudere vissen kleuren al prachtig, je ziet dat ' theewater' goed voor ze is. Trifasciata nog erg jong en er zit ook best wat verloop in het bestand. Helaas hebben we niet alle soorten even goed kunnen zien. Het probleem met de diamantzalmen (opeens omvallen) hoor je vaker.

Keuze decoratie en inrichting
De inrichting is losjes en niet te veel gestuurd. Dat maakt dat bij het beoordelen als gezelschapsaquarium er punten verloren gaan. Bij beoordelen als speciaalaquarium breekt de soortkeuze op: niet juiste gebied en te uiteenlopend. Keuze voor 1 ZuidAmerikaanse blikvanger (een Echinodorus) en 1 Zuid-Amerikaanse stengelplant (Braziliaanse klimop, Myriophyllum) soort maakt beoordelen als speciaalaquarium een stuk lucratiever en met kleine aanpassingen aan het visbestand hebben we hier een potentiele topper.

Gesteldheid decoratie en inrichting
Grote zwaardplant verdient meer ruimte. Wat het doet, doet het goed, maar enkele planten lopen wat achter. Groei zit erin, maar nog verbeterslag te maken, te zien aan de oudere bladeren. Een en ander natuurlijk wel het gevolg van theewater, maar laat eens een Braziliaanse klimop drijven voor veel groentint bovenin en mooie schaduwen onderin.

Milieu
Hoewel de soorten allemaal vergelijkbare waterwaarden vragen, wordt dit slechts ten dele bereikt. Goed is het theewater, minder is dat niet regen- osmosewater is bijgemixt. Ook daar valt nog veel winst te halen, met wellicht zelfs spontane nakweek en instanthouding van leuke soortjes.

Cijfers

Mascha en Ivo: 3,0

WoW 3,3
Decoratie 2,7
Dieren 3,4

Uitslag

Onze vereniging heeft alleen winnaars. Winnaars met allemaal een heerlijke hobby en een aquarium waar men trots op is. Maar de cijfers zijn toch geteld. Alhoewel cijfers. Mascha en Ivo zagen sterretjes, want we mochten maximaal 5 sterren uitdelen.

Plek Deelnemer Ivo en Mascha Onze leden Totaal
1 Jan 3,8 3,8 3,785
2 Robert 3,8 3,7 3,744
3 Raymond (afgevaardigd) 3,7 3,8 3,735
4 Ivo (afgevaardigd) 3,7 3,6 3,673
5 Mascha (afgevaardigd) 3,8 3,3 3,556
6 Ben 3,0 3,5 3,229
7 Paulus 3,0 3,3 3,156
8 Wim 3,3 3,0 3,129
9 Steven 3,0 3,1 3,052

Jan kreeg de beker uit handen van Ivo. Ivo en Mascha hebben weer een prima stuk werk met deze avond afgeleverd!

En wie mogen en willen dan naar het district 2019? Onze "jonkies": Mascha, Ivo en Raymond. Wij hopen van ganser harte dat het weer zo spannend wordt als in 2018, maar dat dan wel het kwartje de voor ons zo gewenste kant oprolt. Meedoen aan het landelijk was namelijk nooit zo dichtbij...
Maar resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst. En we hebben in het district een nieuwe keurmeester.

Alphen over Robert

Ook dit jaar deed Robert mee aan de huiskeuring van zustervereniging De natuur in huis uit Alphen a/d Rijn. Dit jaar werd hij als zesde van de negen beoordeeld. Smaken verschillen dus per vereniging. Hoe zag Hans Kiers, als huisfotograaf van Alphen de bak van Robert? Met liefde voor de dwergknorgourami...