De plant die mij altijd enorm intrigeert, is de vleesetende plant. Naast het bijna griezelige feit dat hij kleine insecten (voornamelijk vliegen) en spinnen vangt, vind ik hem ook beeldschoon. Tijd om hier wat meer over te weten te komen.


Vlieg in de val

Zelfs een kikker

De Dionaea Muscipula lokt zijn prooi door het afscheiden van een nectar-achtige substantie aan de randen van de twee bladhelften. De zoete geur van de nectar lokt de vliegen naar deze dodelijke plant. Zodra de vlieg landt, sluiten de bladeren, die uit twee helften bestaan die snel kunnen sluiten.
Tussen de twee bladhelften zijn per blad drie tot negen voelhaartjes aanwezig. Als een een haartje binnen circa 20 seconden twee of meer keer wordt aangeraakt, klapt de val dicht met de kans dat er een dier tussen zit. Regendruppels en windvlagen gaan te langzaam en “werken” dus niet. Als regendruppels en windvlagen de vallen lieten dichtgaan zou de plant te veel energie verliezen om steeds dicht te gaan voor niets. Als er echter toch niets blijkt te zijn gevangen openen de bladeren zich weer na een paar uur.
Tussen de dichtgeklapte bladeren komt een afscheiding vrij die het insect verteert. Elk blad kan slechts een gering aantal insecten verteren, daarna sterft het af. Het verteren van een insect duurt zo’n tien dagen. Na vertering blijft er een residu achter, bestaande uit de onverteerbare delen van het insect.
Als het blad weer open gaat valt dit residu er uit of wordt door de wind weggeblazen.

Zoals veel vleesetende planten komt de venusvliegenvanger voor in moerasgebieden met een stikstofarme bodem. De plant komt voor in de staten van North- Carolina en South Carolina van de Verenigde Staten.In de lente zijn de bladeren kort en breed, in de zomer lang en smal.

Deze plant leeft voornamelijk op stikstofarme bodem. Voorbeelden hiervan zijn moerassen en veengrond. Doordat deze plant vallen heeft, kan deze voorkomen op voedselarme grond. De planten halen hun voedingstoffen uit de insecten die ze vangen. De venusvliegenvanger is klein en groeit langzaam, vanaf zaadje tot volwassen plant duurt het ongeveer 3 jaar. Hij kan goed tegen vuur, wat een voordeel is bij periodieke branden, waarbij zijn concurrentie afbrandt. Men heeft deze plant al op zeer veel plaatsen gevonden op aarde, maar hij heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Het zijn subtropische planten waardoor ze zachte winters kunnen overleven. Sommigen houden wel een soort “winterslaap”.

De bloemen groeien uit 1 grote knop die ontspruit in meerdere knoppen die uiteindelijk de bloemen vormen. De plant heeft witte bloemen. De bloemen hebben meestal 5 kroonbladeren. De venusvliegenvanger kan als kamerplant gehouden worden. Ze hebben echter wel aandacht nodig: geen leidingwater (vanwege de kalk), maar regenwater, en daarvan moet altijd (behalve in de winter) een laagje van 2 cm. in hun pot van staan. En als er binnen geen (voedzame) insecten zijn is het mogelijk ze levende insecten te geven maar dit is niet noodzakelijk. De venusvliegenvanger kan in principe het hele jaar door buiten gehouden worden maar moet beschermd worden bij strenge vorst. Knip nooit de bloemen af ondanks dat deze veel energie kost en daardoor de groei van de plant kan storen.

Eigenlijk was het dit jaar wel heel erg goed geweest om deze plant in huis te hebben staan met al die spinnen die we in huis hadden. Maar ja, die spinnen vind ik ook weer heel erg leuk en zeker nuttig tegen de muggen. Dus toch maar niet. Misschien volgend jaar, maar dan buiten.